در این دنیای آهن و دود استرس عضو جدانشدنی زندگی انسان شده است. از سختیها و مشقات اقتصادی، تا وجود اخبار ناگوار مختلف در رسانهها، خود مؤید این نکته است که نمیتوان حضور استرس در زندگی مدرن انسان را انکار نمود.
اما چه میتوان کرد؟
چگونه باید با این استرس مقابله کنیم؟
یک تحقیق در دانشگاه استنفورد سال ۲۰۰۹ به انجام رسیده، که نشان میدهد میزان فشار روحی و روانی روزانه که یک دانشآموز دبیرستانی با آن سروکار دارد، برابر با یک بیمار روانی در دهه ۱۹۴۰میلادی است. با توجه به میزان غیرقابلباور فشار روانی در دنیای امروز، در پاسخ به سؤالهای بالا باید گفت، رشد فردی و تغییر سبک زندگی تنها راه نجات آدمی و امری اجتنابناپذیر است.
بیایید یک سؤال دیگر مطرح کنیم.
آیا بدون کمک از یک فرد متخصص، میتوان چنین کاری کرد؟
سؤال بالا را با یک مثال پاسخ می دهیم.
تصور کنید، در میانهی بزرگترین اتوبان شهر، ماشین شما خرابشده و ناگهان خاموش میشود. حال چه میکنید؟ خود کاپوت ماشین را بالا میزنید، به امید چند کلیپ که در فضای مجازی نحوه تعمیر ماشین را نشان میدادند و شما آنها را با دقت دیدهاید و از آنها لذت بردهاید و حتی به اشتراک گذاشتهاید، خود دستبهکار میشوید و آچار دست میگیرید و اقدام به تعمیر میکنید؟ یا با یک متخصص تماس گرفته و درخواست کمک میکنید؟
پاسخ شما به پرسش بالا هر چه باشد، باید بدانید روان ما، بسیار مهمتر از یک موتور خراب ماشین است! تمام تحولات آدمی، از خودش شروع میشود. هیچ راهی در دنیای اطراف شما نیست که به شما ختم نشود. با همهی توصیفات بالا، برای رفع اختلالات شخصیتی خودمان، برای رفع کمبود اعتمادبهنفس و عزتنفس و از آن مهمتر برای مواجهه سالم با استرسهای روزانه چه میخواهید بکنید؟ به چند کلیپ در اینستاگرام بسنده کرده، آچار دست بگیرید و کاپوت ذهنتان را بالا بزنید و خودتان دستبهکار شوید یا یکبار برای همیشه در نگرش خودتان تغییر ایجاد کرده، از یک تعمیرکار حرفهای کمک میخواهید؟!

یک مربی و مشاور همان تعمیرکار ذهن ما است. وجود کسی که سالها تجربه و تخصص درزمینهی رشد شخصیتی و فردی و مواجهه با مشکلات روزمره سایرین دارد، بسیار کمککننده خواهد بود. حال در این مطلب، با توجه به مقالات معتبر روز و تجربهی مشاوران و روانشناسان آکادمی اوج، قصد معرفی ۱۰ راه اصلی برای درمان و مواجهه با استرس راداریم. با ما همراه باشید.
بهترین راههای مقابله با استرس؛ نقش یک مشاور کار بلد غیرقابلانکار است!
در این مورد، نقش یک مشاور کار بلد غیرقابلانکار است. کسی که بتوانید دغدغههای روزمرهتان را با آن در میان گذاشته و با کمک او، از یک منظر جدید به آنها نگاه کنید. از طرفی، اگر کسی باشد که شما و تمام نقاط قوت و ضعفتان را بشناسد و بتواند به شما درراه رشد فردی کمک کند، برای بهبود کیفیت زندگی شما بسیار کمککننده خواهد بود.
در این بخش با کمک همین مشاوران و استفاده از تجربیات آنها در جلسات مختلف مشاوره، به معرفی بهترین راههای مقابله با استرس میپردازیم
۱- ورزش کنید، شادباشید!

احتمالاً این حرف را بسیار شنیدهاید: ورزش باعث شادی میشود! این جمله کاملاً اثباتشده است. ورزش یکی از عوامل ترشح هورمونهای شادی در بدن بوده و باعث خواهد شد که تا چندین ساعت اضطراب و استرس از شما دور بماند. علاوه بر این، ورزش باعث کاهش ترشح هورمونهای استرسزا در بدن میشود. سطح ترشح هورمونهایی مثل کورتیزول که عامل اصلی استرس است، با تحرک و ورزش کاهش چشمگیری خواهد یافت.
در ضمن، ورزش باعث خستگی بدن و درنتیجه خواب باکیفیتتر و بهتر شبانه میشود. خواب بهتر شبانه، هم در طول روز باعث فعالیت بهتر ذهن و دوری از استرس میشود و هم عامل تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد. نکتهی مهم دیگر در مورد ورزش، افزایش سطح اعتمادبهنفس در افراد است. هنگامیکه فعالیتهای روزمره دیگر برای شما چندان سخت به نظر نیاید، هنگامیکه ظاهر بهتری پیدا کنید، اعتمادبهنفس شما افزایش چشمگیری خواهد داشت.
بهترین نوع ورزش، برای شروع، ورزشهای هوازی است. ورزشی که تقریباً تمام جوارح بدن را به کار میبندید و این اتفاق میزان ترشح هورمون شادی در بدن را افزایش خواهد داد.
۲- بیشتر بخندید؛ گاهی حتی بیدلیل!

خنده ماشهی اسلحهای را میچکاند که به سمت اضطراب نشانه رفته! بله؛ این بهترین توصیف برای خندیدن است. هنگامیکه شما میخندید، فعلوانفعالات شیمیایی در بدن شما باعث از بین رفتن استرس خواهد شد. علاوه بر این، همانطور که میدانید خندیدن باعث افزایش سطح ایمنی و قدرت سیستم دفاعی بدن میشود. پس بخندید تا استرس را از بین برده و مریضیها از شما دور بمانند.
۳- برای دیگران زندگی نکنید

این صرفاً شعار قشنگی به نظر میرسد، اما اگر به آن عمل کنید زندگی گلستان خواهد شد! درصد زیادی از استرسِ اعضای خانواده، بخصوص قشر جوان، به دلیل توقعات سایرین از آنها است. بدانید که زندگی یک فرصت یکباره است. شما یکبار در چنین قالبی زیست خواهید کرد. فرصت لذت بردن از اولین برف زمستانی یا باران بهاری یا دیدن برگریزان پاییز، زودتر ازآنچه فکرش را بکنید به سر خواهید رسید. پس برای خودتان زندگی کنید. توقعات دیگران نباید مبنای زندگی و تصمیمات شما، از آن مهمتر، عامل ایجاد استرس در شما باشد.
۴- فعالیتهای آرامشبخش خود را بیابید

شاید نوشتن، شاید نقاشی یا حتی لذت بردن از یک موسیقی گوشنواز؛ هرکدام از ما، در زندگی یکسری فعالیتهای مختص به خودداریم که باعث آرامش ما خواهد شد. البته فعالیتهای مشترکی همانند ورزش در همه باعث آرامش میشود، اما جنس آرامش این دست از کارها متفاوت است. آرامشی که از این کارها میگیرید، به خاطر علاقهی شما به انجام آنها است. اگر ساز و موسیقی بلد هستید، یا در نقاشی تبحر دارید و یا نوشتن از اتفاقات باعث آرامش شما میشود، سعی کنید بهصورت روزانه برای این دست از فعالیتها زمان بگذارید.
همچنین اگر از گذشته به انجام و یادگیری فعالیتی علاقه داشتید اما هیچوقت آن را امتحان نکردید، اکنون فرصت مناسبی است! یادگیری موسیقی، هنرهایی همچون معرق یا حتی یک ورزش جدید باعث خواهد شد تا احساس خشنودی شما از خود وزندگی افزایشیافته و استرسهای روزانه کمتر بر شما اثر کند.
۵- در مورد وقایع روزانه باکسی صحبت کنید

اینکه مسائل روزانه خود را با یک نفر درمیان بگذارید، اتفاق مثبتی است. گاهی شنیدن دلیل استرس و اضطرابتان باعث میشود تا به جنبه جدیدی از آن اتفاق، که باعث تشویش شما شده، پی برده و همین عامل موجبِ آرامش شما شود. علاوه بر این، اگر شخصی که با آن صحبت میکنید، تجربه و تخصص لازم را داشته باشد، میتواند راهکارها و برنامههایی به شما ارائه بدهد که در درازمدت و کوتاهمدت باعث پیشرفت عزتنفس و سایر جنبههای شخصیتی شما شود.
استرس کمتر زندگی بهتر؛ همهچیز بهتر خواهد شد
هیچ سرمایهگذاری بهاندازه سرمایهگذاری روی خودتان سود ده و بامنفعت نیست. این جمله را در خاطر داشته باشید!
در این مطلب به بررسی دلایل نیاز به مشاور و مربی برای کم شدن استرس و رشد شخصی پرداختیم. این مقاله شامل “۱۰ راه اصلی برای درمان و مواجهه با استرس” بود که به ۵ مورد آن اشاره شد. برای مطالعه ۵ مورد باقیمانده و سرمایهگذاری بر روی یک اتفاق پربازده به سایت آکادمی اوج مراجعه کنید! تکرار این نکته، خالی از لطف نیست: هیچ سرمایهگذاری، بهاندازه سرمایهگذاری روی خودتان سود ده و بامنفعت نیست، پس معطل نکنید؛ آرامش در یکقدمی شما است.
منبع: تحریریه آکادمی اوج